Potpisan ugovor o izvođenju radova na prvoj geotermalnoj bušotini u Bijeljini

Bez autora
Oct 20 2011

Za četrdeset dana u Bijeljini počinju radovi na prvoj geotermalnoj bušotini, vrijedni oko 3 miliona eura, a završetak radova se očekuje do naredne grijne sezone. Tako je definirano ugovorom koji su danas (20.10.2011.) u zgradi općinske administracije u Bijeljini potpisali predstavnici zagrebačke kompanije Krosko (Crosco), koja je izvođač radova, Tehničkog instituta Bijeljina i kompanija Geoterm. Time je počela realizacija Projekta iskorištavanja geotermalne energije na ovom području čiji je nosilac Tehnički institut Bijeljina, a investitor kompanija Geoterm koju je općina Bijeljina osnovala sa dansko-njemačkom firmom Den Consult Partners. Geoterm namjerava investirati 100 miliona eura u cjelokupni projekat kojim bi se obezbijedila "zelena" energija za korištenje 365 dana u godini. Ovo je najveći projekat u ovoj oblasti u BiH koji će privući pažnju stručnjaka i svih građana. Radovi kod fabrike Sava će obuhvatiti jedan hektar zemljišta, mašina za bušenje kapacitirana je na 4000 metara, ali se geotermalna voda očekuje na 2500 metara. Krosko je pobijedio na tenderu za izvođača radova.

Potpisan ugovor o izvođenju radova na prvoj geotermalnoj bušotini u BijeljiniZa četrdeset dana u Bijeljini počinju radovi na prvoj geotermalnoj bušotini, vrijedni oko 3 miliona eura, a završetak radova se očekuje do naredne grijne sezone.

Tako je definirano ugovorom koji su danas (20.10.2011.) u zgradi općinske administracije u Bijeljini potpisali predstavnici zagrebačke kompanije Krosko (Crosco), koja je izvođač radova, Tehničkog instituta Bijeljina i kompanija Geoterm.

Time je počela realizacija Projekta iskorištavanja geotermalne energije na ovom području čiji je nosilac Tehnički institut Bijeljina, a investitor kompanija Geoterm koju je općina Bijeljina osnovala sa dansko-njemačkom firmom Den Consult Partners. Geoterm namjerava investirati 100 miliona eura u cjelokupni projekat kojim bi se obezbijedila "zelena" energija za korištenje 365 dana u godini.

Neđo Đurić, direktor Tehničkog instituta, istakao je da je ovo najveći projektat u ovoj oblasti u BiH koji će privući pažnju stručnjaka i svih građana. Radovi kod fabrike Sava će obuhvatiti jedan hektar zemljišta, mašina za bušenje kapacitirana je na 4000 metara, ali se geotermalna voda očekuje na 2500 metara. Krosko je pobijedio na tenderu za izvođača radova. Igor Vrban, predsjednik uprave kompanije Krosko, rekao je da je ovo najveća servisna kompanija za istraživanje nafte, plina i vode u regionu. "Imamo veliko iskustvo i tehnička znanja i cilj nam je da kvalitetno, sigurno i u roku izvedemo projekat bušenja," kazao je Vrban.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik